Bierzo – Hispaania peidetud veinipärl

Kui rääkida Hispaania veinidest, seostuvad paljudele esimesena Rioja, Ribera del Duero või Priorat. Ometi peidab riik endas ka väiksemaid ja vähem tuntud veinipiirkondi, kus sünnivad erilise iseloomuga joogid. Üks selline aare on Bierzo, riigi loodeosas Leónis, kus Atlandi ookeani ja kontinentaalse kliima kohtumisest sünnib unikaalne veinistiil.

Kus asub Bierzo?

Bierzo paikneb mägede ja orgude vahel, justkui Hispaania ja Galicia piiril. Piirkonda iseloomustab pehmem ja jahedam kliima kui paljudes teistes Hispaania veinipiirkondades – Atlandi tuuled toovad niiskust, mäed aga pakuvad kaitset liigse kuumuse eest. Tulemuseks on viinamarjad, mis küpsevad aeglaselt ja säilitavad oma värskuse.

Pinnas on samuti eriline: kiltkivi, savi ja kvartsi rohkus annab veinidele mineraalse tausta ja elegantsi, mida on lihtne ära tunda isegi pimedegustatsioonil. Just see eristab Bierzo veine teistest Hispaania punastest ja valgetest veinidest ning muudab need eriliseks valikuks nii sünnipäevaveiniks ja miks mitte ka pidulikuks pulmaveiniks kui ka lihtsalt sõprade ja perega koos jagamiseks. 

Tundmatud viinamarjasordid

Bierzo suurim aare on kindlasti Mencía – punane viinamari, mis annab veinidele marjase iseloomu, elava happesuse ja sageli ka kergelt ürdise ning lillaka noodi. Mencía veine võrreldakse tihti Burgundia Pinot Noir’iga või Loode-Hispaania Cabernet Franciga, sest neil on sama elegants ja joodavus. See teeb neist ideaalsed sündmuseveinid, mis sobivad nii meeleolukale veinikoolitusele kui ka pidulikule õhtusöögile.

Valgete veinide poolel väärib mainimist Godello, mida samuti peetakse piirkonna tõeliseks varanduseks. Godello veinid on aromaatsed, mineraalsed ja hea arengupotentsiaaliga, pakkudes värskust ja üllatavat struktuuri. Nii on see ideaalne valik, kui otsid valget veini suviseks peoks või soovid pakkuda külalistele midagi uut hoopiski veinidegustatsiooni formaadis.

Raul Pérez – Hispaania “veinigeenius”.

Kui rääkida Bierzo veinidest, ei saa mööda minna nimest Raul Pérez. Teda peetakse üheks Hispaania kõige innovaatilisemaks ja austatumaks veinimeistriks. Tema veinid on saanud korduvalt Wine Advocate’i ja teiste kriitikute hinnangul üle 95 punkti, mõni isegi 100 punkti – see on saavutus, millega vähesed veinivalmistajad maailmas uhkustada saavad.

Pérez usub, et vein peab väljendama oma kasvukohta – seetõttu töötleb ta viinapuid minimaalse sekkumisega, kasutab kohalikke sorte ja laseb veinidel areneda omas rütmis. Tema veinide stiili kirjeldatakse sageli kui “toorest ilu”: need on metsikud, iseloomulikud ja samas harmoonilised. Pole ime, et teda on nimetatud ka Hispaania veini geeniuseks.

Miks valida Bierzo vein?

  • Ainulaadne iseloom: piirkonna kliima ja pinnas annavad veinidele värskuse ja mineraalsuse.

  • Uued maitsed: Mencía ja Godello pakuvad täiesti teistsuguseid elamusi võrreldes tuttavamate sortidega.

  • Meisterlik veinivalmistus: Raul Pérezi looming ühendab traditsiooni ja uuenduslikkuse, viies Bierzo maailmakaardile.

  • Paindlikkus: nii punane kui valge vein sobivad suurepäraselt pulmadeks, sünnipäevaks või muuks pidulikuks sündmuseks.

Kui otsid midagi uut ja üllatavat, on Bierzo vein suurepärane valik. Olgu plaanis vinorama veinidegustatsioon, pulmavein või lihtsalt sõpradega jagamiseks mõeldud pidulik vein, Raul Pérezi Bierzo looming pakub alati avastamisrõõmu ja äratundmishetki igale veinisõbrale.